Självinsikt

Varför ökad självinsikt kan få dig att må bättre och ge dig ett bättre liv.

Nosce te ipsum! – ”Känn dig själv!” Latinsk översättning av den sentens som stod på Apollons tempel i Delfi.

“Vad vi är, är resultatet av vad vi tänker.” av Buddha

“Den man som besegrar sig själv är överlägsen den som besegrar tusen man i ett fältslag.” av Buddha

Självinsikt
Självinsikt är en förståelsee och medvetenhet om dig själv och dina egenskaper som växer med åldern och alla de med och motgångar som man konfronteras med i livets skola.
Att få ökad självinsikt betyder att du som person blir mer medveten om sina brister och tillgångar. Du blir en person som vet hur du själv fungerar, som kan ta ansvar för det och som kan se hur ditt beteende påverkar omgivningen.
Självinsikt är hur väl du känner dig själv och hur du reagerar och agerar i situationer. En god självinsikt är en mycket bra grund för en stabil självkänsla. Det blir lättare att ha en diskussion med sig själv om varför vi gör som vi gör och se om det finns saker att ändra på eller förbättra för att göra sitt liv behagligare. Vi kan ge oss själva självkritik som ibland behövs för bra självkänsla.

God självinsikt är det man borde vilja uppnå, tillsammans med gott självförtroende och god självkänsla.

Självkänsla
*Definition: *Självkänsla är känslan av att ha ett egenvärde,

  • oavsett vad man presterar
  • oavsett vad någon annan tycker eller säger.

Självkänsla har att göra med vad man är, med egenvärde och självuppskattning.

Självkänsla är inte bara en känsla utan innehåller en kognitiv komponent. Tankar och tänkesätt är alltså en beståndsdel. Har man en låg självkänsla kan den yttra sig i att man tänker tankar som

  • Jag duger inte.
  • Alla andra är bättre än jag.
  • Jag är värdelös.

En god självkänsla utmärks av dessa tankars motsats:

  • Jag duger precis som den jag är.
  • Som människa är jag lika bra som alla andra.
  • Jag är en värdefull person.

En god självkänsla ackompanjeras ofta av sådana känslor som stolthet, lugn, tillfredsställelse, glädje, lugn, tillförsikt samt av att man tycker om och gillar sig själv.

”Självkänsla är den insikt man har om sig själv och sitt inre liv (grad av sann självbild) och hur man förhåller sig till den kunskapen (konstruktivt eller destruktivt). Självkänsla handlar om det vi är medan självförtroende handlar om prestationer och kompetenser. Självkänsla och självförtroende är olika separata delar av vår psykologi. Med god självkänsla blir vi mer inifrånstyrda (egna behov, värderingar och övertygelser), medan självförtroende som påverkas av kritik och beröm riskerar att göra oss mer utifrånstyrda.” Anders Nilsson dramatiker/regissör och föreläsare i ämnet.

Självförtroende
Självförtroende är en stark tilltro till den egna förmågan att prestera inom ett område, eller har att göra med vad man kan och gör.  Det kan röra sig om en färdighet, arbete, skola eller sociala sammanhang. Självförtroendet kan variera från dag till dag och det kan höjas genom bekräftelse utifrån, eller tillfälligt höjas under exempel alkoholpåverkan. Självförtroendet kan snabbt tränas upp. Många blandar ihop begreppet med självkänsla.

Ett självförtroende som inte har sin grund i en god självskänsla och självinsikt, blir ett självförtorende som snabbt kan ändras till självkritik och depression om man möter kritik eller inte uppnår det man trodde sig kunna göra.

Förlust av självinsikt, självkänsla och självförtroende
Du föds som en tomt oskrivet blad. Du har inga minnen av tidigare liv. Men du har en grundläggande personlighet med behov, begär och önskningar.

Vägarna till ökad självinsikt är många

Motgångar i livets skola

Gruppterapi

Dynamisk psykoterapi

Kognitiv beteendeterapi

Astrologi

Auditering

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s